Nudging

Der er ingen af os der gider løftede pegefingre eller at læse den ene brochure efter den anden når vi skal lære nyt. Men hvordan får man så lært danskerne at de ikke skal smide affald på gaderne eller at pizzabakker ikke skal smides til genanvendelse?

Velkommen til det nye buzz-word: Nudging

Inspiration

Miljøstyrelsen

Nyheder og projekter om genanvendelse

FDM

Skraldetragt hjælper bilister af med affaldet

Kommunikationsforum

Nudging på gadeplan, skraldespanden set indefra.

Decision Design

Nudging på Strøget – stem med dit tyggegummi

DR nyheder

Kvinder vil hellere sortere affald end mænd vil

Politiken

Det skal være nemt at genbruge affaldet

Videnskab.dk

Kritik af DR’s program ‘Vanens magt’ om henkastet affald

Affald og ressourcer

Nyhedsbrev med aktuel viden om affaldshåndtering

The Nudging Company

Blog om adfærdsdesign, nudging og indflydelse

Virksomhedsbesøg

De fleste reklamebureauer arbejder med nudging. Kontakt et reklamebureau. Har de arbejdet med nudging og kan du se deres produkter?

Opgaver og eksperimenter

Herunder ser du en række bud på opgaver og eksperimenter, som kan være interessante at arbejde med. Find de fag, du skal arbejde med og vælg en opgave, der passer til din interesse. Du kan med fordel kombinere opgaver og lave din egen opgaveformulering.

Test dine venner

Etik, Innovation, Psykologi

Fungerer nudging i det virkelig liv? Prøv det af på dine venner og klassekammerater og undersøg effekten af det. Lav et nudgingforsøg på skolen med eksempelvis tyggegummi, affald til skolefesten eller cigaretskodder ved busstopstedet eller andre steder, der kommer mange mennesker. Undersøger du problemet før du går i gang, har du noget at sammenligne med, når du er færdig med din test..

Nudge en type

Innovation, Psykologi, Samfundsfag

Der er folk, der går meget op i at sortere deres affald til genbrug, mens andre er fuldstændigt ligeglade. Dansk Affaldsforening har skitseret 4 forskellige forbrugertyper på baggrund af en holdningsundersøgelse. Hvordan kan du nudge de forskellige typer til at blive mere motiverede til at sortere deres affald? Og overvej om ændringen skaber en holdbar effekt.

Hvad er nudging

Innovation, Psykologi, Samfundsfag

I København har man haft god succes med at få folk til at bruge skraldespandene på gaden ved hjælp af nudging. Hvordan kan man overføre de gode resultater til almindelige danske husstande? Senest i 2020 skal alle husstande sortere mindst 50 % af deres affald fra til genbrug. Kom med forslag til, hvordan man kan bruge nudging til at løse denne udfordring.

Nudging i reklamer og affaldsinformation

Dansk

Vi skal genbruge mere og mere af vores affald. Når borgerne skal ændre deres vaner med at sortere endnu mere affald, får de som regel besked fra kommunen eller forsyningen. I hvor høj grad er der brugt nudging i informationsmaterialet? Find og analyser forskellige affaldsinformationer/reklamer og vurder forskellene i brug af nudging i forhold til målgrupper, problemstillinger og afsender.

Kan nudging spare penge?

Erhvervsøkonomi, Samfundsfag

Der er store omkostninger forbundet med at fjerne for eksempel tyggegummi og cigaretskodder i det offentlige rum. Større end de fleste er klar over. Hvor mange ressourcer og midler kan der spares, hvis danskerne blev bedre til at smide deres affald i skraldespanden? Vil det være en god forretning at bruge nogle af de sparede midler på at nudge til en ændret adfærd?

Her kan du finde mere kildemateriale

Bedre affaldssortering

Hvordan får vi borgerne til at sortere mere og bedre?

Affald og ressourcer

Nudging – virker det?

Videnskab.dk

Hvordan får man folk til at ændre adfærd?

Børn og unge

Sådan bruger du nudging. Typiske eksempler.

Affald.dk

Folk smider affald ud af vinduet, mens de kører

Dansk Affaldsforening

Analyse der undersøger danskernes holdning til affald

Du kan aflevere din opgave på 3 måder

Når du afleverer en opgave, er det typisk i form af en skriftlig rapport eller en synopsis. Skal du fremlægge opgaven eller bruge den til eksamen, er det rapporten eller synopsen man tager udgangspunkt i. Men der er andre muligheder for at lave en mere kreativ og spændende aflevering og fremlæggelse. Her kan du se nogle bud på, hvad du kan gøre for at formidle din opgave.

SKRIFTLIGT

Skriver du en rapport eller synopsis om din opgave, så fyld den gerne med en masse billeder, hvis du har lavet forsøg, eksperimenter og undersøgelser. Måske har din skole et krav til, hvordan opgaven skal laves, så husk at undersøge det, inden du starter.

VISUELT

Visuelt er godt. Jo flere billeder og figurer desto nemmere er det at forstå opgaven. Du kan eksempelvis lave moodboards, fotoudstillinger, infografic eller visuelt kunst der udtrykker din opgave? Prøv dig frem og find ud af om mere visualitet kan styrke din opgave.

KREATIVT

Du kan også bruge din viden fra andre fag og lave noget helt andet end en skriftlig rapport. Måske kan du udforme din opgave som en blog, en hjemmeside eller en film. Eller hvad med et digt eller en sang, hvor du selv komponerer musikken?

OM DENNE SIDE

House of Sience, skoleelever fra ungdomsuddannelserne, lærere og affaldskonsulenter i Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning har udviklet dette undervisningsmateriale om affald til elever på ungdomsuddannelserne. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen.