Manglende råstoffer

Vi er dybt afhængige af alle de råstoffer vi kan henter op fra undergrunden. Råstoffer som for eksempel olie, kobber og aluminium. Uden dem er det svært at producere de fleste af de ting vi bruger hver dag – fx mobiltelefoner og anden elektronik – men også møbler, køkkenting, cykler, lynlåse og tusindvis af andre ting.

Mange mener, at flere af råstofferne er ved at blive en mangelvare – andre mener det er noget vrøvl.
Hvem har ret? Og hvad sker der egentlig hvis vi løber tør for olie?

Inspiration

Miljøstyrelsen

Nyheder og projekter om genanvendelse

MiMa

Hvad bruger vi egentlig mineralske råstoffer til?

Odense renovation

Respekt for råstoffer

Ingeniøren

Vi bruger langt flere råstoffer end vi er bevidste om

Dr.dk

Så meget elektronikskrot smider danskerne ud om året

Virksomhedsbesøg

Besøg af affaldskonsulent fra kommunen/forsyningen, som fortæller om omfanget, lovgivningen og værdien af metaller.

Besøg forsyningen, som fortæller om metaller i elektronik.

Se også sonforce.dk/affaldslab

Opgaver og eksperimenter

Herunder ser du en række bud på opgaver og eksperimenter, som kan være interessante at arbejde med. Find de fag, du skal arbejde med og vælg en opgave, der passer til din interesse. Du kan med fordel kombinere opgaver og lave din egen opgaveformulering.

Hvor mange materialer består din mobiltelefon af?

Fysik, Informationsteknologi

Alle de elektroniske gadgets, vi bruger hver eneste dag, er fyldt med forskellige materialer – blandt andet en lang række metaller. Skil et stykke elektronikskrot ad. Det kan være en gammel mobiltelefon, en playstation, en pc eller lignende. Hvor mange forskellige slags materialer er der i den? Indeholder den nogle kritiske råstoffer? Undersøg de enkelte materialers egenskaber – leder de strøm/køler/noget helt andet? Kom med forslag till, hvilke materialer man med fordel (det kan være økonomisk eller miljømæssigt)kan erstatte af et andet materiale uden at forringe funktionene af elektronikken.
Hvordan genanvender man elektronikskrot?

En dag uden olie

Innovation, Kemi, Psykologi, Samfundsfag

Nogen mener, at olie er en begrænset naturressource, som vi løber tør for i løbet af nogle ganske få årtier. Prøv at fjerne alt olie fra dit hjem, dit klasselokale – eller din taske. Hvad betyder det for din hverdag? Er der alternativer? Prøv det samme med kobber.

Rundt om råstofferne

Fysik, Geografi, Kemi, Samfundsfag

I vores hverdag er vi dybt afhængige af de råstoffer vi kan udvinde fra vores klode. Udvælg et råstof, og undersøg:
Hvor kommer det fra?
Hvordan dannes det?
Hvordan udvindes det?
Hvilke konsekvenser har det at udvinde det – økonomisk, menneskeligt, miljømæssigt, politisk?
Hvor længe varer de kendte lagre?
Hvordan regner man det ud?
Er der enighed om hvor meget der er tilbage af råstoffet?

Her kan du finde mere kildemateriale

Energistyrelsen

Danmarks olie- og gasproduktion 2014

Skov og naturstyrelsen

Råstofferne, energien, industrien og affaldet

Videnskab.dk

Affald er fremtidens byggematerialer

Plastindustrien

Plastindustrien om bioplast, fra planter til plast

Du kan aflevere din opgave på 3 måder

Når du afleverer en opgave, er det typisk i form af en skriftlig rapport eller en synopsis. Skal du fremlægge opgaven eller bruge den til eksamen, er det rapporten eller synopsen man tager udgangspunkt i. Men der er andre muligheder for at lave en mere kreativ og spændende aflevering og fremlæggelse. Her kan du se nogle bud på, hvad du kan gøre for at formidle din opgave.

SKRIFTLIGT

Skriver du en rapport eller synopsis om din opgave, så fyld den gerne med en masse billeder, hvis du har lavet forsøg, eksperimenter og undersøgelser. Måske har din skole et krav til, hvordan opgaven skal laves, så husk at undersøge det, inden du starter.

VISUELT

Visuelt er godt. Jo flere billeder og figurer desto nemmere er det at forstå opgaven. Du kan eksempelvis lave moodboards, fotoudstillinger, infografic eller visuelt kunst der udtrykker din opgave? Prøv dig frem og find ud af om mere visualitet kan styrke din opgave.

KREATIVT

Du kan også bruge din viden fra andre fag og lave noget helt andet end en skriftlig rapport. Måske kan du udforme din opgave som en blog, en hjemmeside eller en film. Eller hvad med et digt eller en sang, hvor du selv komponerer musikken?

OM DENNE SIDE

House of Sience, skoleelever fra ungdomsuddannelserne, lærere og affaldskonsulenter i Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning har udviklet dette undervisningsmateriale om affald til elever på ungdomsuddannelserne. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen.