Spejderlejr 2017

Hvordan kan det være at Roskilde ligner en losseplads når Roskilde festivalen er slut, når man kan holde en tilsvarende Festival i en ørken i Nevada, hvor der ikke ligger så meget som et cigaretskod når festivalen er slut?

Og kan man bruge noget af den viden, når 40.000 spejdere skal samles til landslejer i en uge?

Inspiration

dr.dk

Affaldsprojekt skal holde Roskilde ren

Politiken

Festivalgæster vender ryggen til en losseplads

Burning Man festival

Kæmpe event i Nevada, der ikke efterlader sig spor

Virksomhedsbesøg

Besøg af kommunen som fortæller om deres affaldsplanlægning.

Kontakt/besøg Danmarks naturfredningsforening om konsekvensen for fredninger på området.

Kontakt/besøg handelstandsforeningen – hvilken indflydelse har den på den lokale handel?

I Sønderborg
Få besøg af affaldsplanlægger fra kommunen Frank Mogensen mfmo@sonderborg.dk

Opgaver og eksperimenter

Herunder ser du en række bud på opgaver og eksperimenter, som kan være interessante at arbejde med. Find de fag, du skal arbejde med og vælg en opgave, der passer til din interesse. Du kan med fordel kombinere opgaver og lave din egen opgaveformulering.

Eksperimenter – Din påvirkning af naturen

Biologi

Hvilken indflydelse har så stor en spejderlejr på områdets plante- og dyreliv? Brug for eksempel Raunkærs cirkelanalyse eller linjetaksering til at dokumentere områdets planteliv og fangst-genfangst metoden til at dokumentere områdets dyreliv. Hvad er der i området af fredet plante og dyreliv? Hvordan vil 40.000 mennesker påvirke naturområdet? Lav eventuelt et lille forsøg i et begrænset område, for eksempel før og efter en picnic for hele klassen.

Spejderlejr uden affald?

Innovation, Matematik

I 2017 samles 40.000 spejdere på Kær Halvø til spejderlejr. Så mange mennesker generer en masse affald, der ikke må ende i naturen, men sorteres fra til genanvendelse. Hvordan vil du organisere affaldssorteringen? Hvor mange fraktioner, hvor meget affald kommer der, miljøkonsekvenser for området. Hvordan kan man designe brugbare sorteringsløsninger, og kan man indrette sig hensigtsmæssigt?

En lejrkultur uden affald

Dansk, Samfundsfag

Hvordan kan man skabe en lejrkultur der gør, at folk afleverer området i samme stand som de overtog det i? Lav en komparativ analyse af forskellene på Burning Man festivalen og Roskilde festivalen. Hvad er det, der gør, at Roskilde festivalen på den sidste dag ligner en losseplads og Burning Man kan slette alle sine spor? Hvordan drager spejderlejren 2017 nytte af erfaringerne fra de to typer af festivaler?

40.000 gange affald

Kemi, Samfundsfag

Lav en affaldsanalyse hjemme hos dig selv. Hvor meget affald genererer du og din familie i løbet af en uge? Lav en tabel over affaldstyper, antal og vægt og undersøg affaldets materiale. Hvordan kan du overføre tallene fra din undersøgelse til den mængde affald, der opstår under en spejderlejr med 40.000 deltagere?

Her kan du finde mere kildemateriale

Positive nyheder

Nyheder om bæredygtighed. Bl.a. om økologi på Northside

Jyllandsposten

Smukfest arbejder på at mere affald kan genbruges

Berlingske

Artikel om affaldsmængder på Smukfest

Burning Man Festival

Dåser sorteres fra og mases med hjemmelavet maskine

Project Zero

Lejrledelsen er optaget af at ændre adfærd og holdninger

Spejderlejr 2017

Lejrens hjemmeside med kontaktpersoner og information

Du kan aflevere din opgave på 3 måder

Når du afleverer en opgave, er det typisk i form af en skriftlig rapport eller en synopsis. Skal du fremlægge opgaven eller bruge den til eksamen, er det rapporten eller synopsen man tager udgangspunkt i. Men der er andre muligheder for at lave en mere kreativ og spændende aflevering og fremlæggelse. Her kan du se nogle bud på, hvad du kan gøre for at formidle din opgave.

SKRIFTLIGT

Skriver du en rapport eller synopsis om din opgave, så fyld den gerne med en masse billeder, hvis du har lavet forsøg, eksperimenter og undersøgelser. Måske har din skole et krav til, hvordan opgaven skal laves, så husk at undersøge det, inden du starter.

VISUELT

Visuelt er godt. Jo flere billeder og figurer desto nemmere er det at forstå opgaven. Du kan eksempelvis lave moodboards, fotoudstillinger, infografic eller visuelt kunst der udtrykker din opgave? Prøv dig frem og find ud af om mere visualitet kan styrke din opgave.

KREATIVT

Du kan også bruge din viden fra andre fag og lave noget helt andet end en skriftlig rapport. Måske kan du udforme din opgave som en blog, en hjemmeside eller en film. Eller hvad med et digt eller en sang, hvor du selv komponerer musikken?

OM DENNE SIDE

House of Sience, skoleelever fra ungdomsuddannelserne, lærere og affaldskonsulenter i Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning har udviklet dette undervisningsmateriale om affald til elever på ungdomsuddannelserne. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen.